Informacje

Sushi – zrób własne lub zdobądź je w restauracji

Sushi to stary japoński przysmak jadalny z przygotowanego surowego ryżu, zazwyczaj z dodatkiem przypraw i cukru, któremu towarzyszy szereg innych składników, w tym ryby, często surowe i surowe warzywa. Oryginalny styl sushi jest nadal dość powszechnie praktykowany w Japonii i wielu krajach azjatyckich. Ale sushi stało się również popularne w krajach zachodnich. W Stanach Zjednoczonych coraz większą popularność zyskują bary sushi i restauracje. Wielu szefów kuchni na własną rękę zajęło się tą smaczną kuchnią, tworząc specjalne sushi dla restauracji i zaspokajając wyrafinowane podniebienia różnych klientów. Sushi można przyrządzać na wiele różnych okazji, a techniki jego wytwarzania są powszechnie dostępne, zarówno w sprzedaży, jak i na wynajem.

W Japonii sushi podawane jest jako przystawka. Zwykle jest przygotowywany z jakimś rodzajem surowej ryby lub skorupiaków. W kulturach chińskich ryby często łączy się również z ryżem, tworząc klasyczne chińskie sushi. W Japonii sashimi lub sushi, które zawiera surową rybę i wodorosty, nazywa się nigri sushi. Oprócz surowych ryb, niektóre specjalne sushi, takie jak ebisushi, są przygotowywane z różnych rodzajów ryb i warzyw oraz ryżu.

Na Filipinach do robienia sushi używa się różnych gatunków ryb. Najpopularniejszą odmianą jest kałamarnica. Kalmary są gotowane i grillowane, a następnie podawane z ryżem i innymi składnikami. Można jeść wiele ryb lub sushi nigri (rybne sushi), które zawierają kalmary. W Singapurze do robienia sushi ludzie zazwyczaj używają rodzaju ryby zwanej krewetkami.

W Indonezji używa się różnych gatunków ryb, głównie mięczaków. Na Hawajach do ryżu czasami dodaje się wodorosty. W Korei ryb nigdy nie podaje się z ryżem. Zamiast tego czasami miesza się go z ryżem.

W Stanach Zjednoczonych większość sushi jest teraz tworzona z ryżem. Istnieje wiele rodzajów sushi, które wykorzystują ryż. Jednym z takich słynnych jest California roll. Ma ryż na zewnątrz, a w środku mieszankę warzyw i innych składników. Innym popularnym jest wrap California. Składa się z cienkich plasterków kalifornijskiej rolki zawiniętej w wodorosty.

Podczas robienia sushi nadzienie zawsze umieszcza się w formie, która jest owijką przeznaczoną do owijania składników. Nori służy nie tylko do zatrzymywania składników, ale także pomaga w rozprowadzaniu smaków. Japońscy kucharze często używają wielu sosów i warzyw, które można wykorzystać do nadzienia. Podstawowe nadzienia to warzywa, ryby, krewetki, jajka i wiele różnych rodzajów owoców morza. Jednak typowymi składnikami nadal są owoce morza i ryż.

Oprócz nadzienia stosuje się również różne rodzaje surowej ryby. Jest tak wiele różnych rodzajów, że wymienienie ich wszystkich zajęłoby ci całe życie. Niektóre z nich to: łosoś, tuńczyk, pstrąg, plamiak, halibut, tuńczyk biały, tuńczyk z żółtego ogona, krab, okoń, łosoś królewski, krab królewski, bonito tuńczyk, wahoo, tilefish, bas pasiasty, brzuch łososia, jaja łososia i król makrela.

Jak widać, robienie sushi może być bardzo skomplikowane. Od ryżu i składników nadzienia po sposób, w jaki są przygotowywane, każda część jest ważna, aby ahi wyszło pysznie. Jeśli jesteś początkujący, powinieneś skupić się na zapoznaniu się z różnymi rodzajami sushi i nauce robienia różnych rodzajów rolek sushi. Kiedy już zdobędziesz mistrzostwo w robieniu rolek sushi, możesz przejść do robienia bardziej skomplikowanych rolek, takich jak pikantna rolada z tuńczykiem lub surowa rolka z sushi.